Montessori

Wat is montessori speelgoed?

Het speelgoed is ontworpen om kinderen te ondersteunen bij hun natuurlijke ontwikkeling en groei door middel van zintuiglijke ervaringen, verkenning en zelfstandigheid.

Het doel van Montessori-speelgoed is om kinderen actief te betrekken bij het leren en hun nieuwsgierigheid, creativiteit en probleemoplossende vaardigheden te stimuleren.

  1. Zelfcorrigerend: Het speelgoed is vaak zo ontworpen dat kinderen hun eigen fouten kunnen identificeren en corrigeren. Hierdoor leren ze onafhankelijk te denken en problemen op te lossen.

  2. Zintuiglijke ervaringen: Montessori-speelgoed stimuleert de zintuigen van kinderen en nodigt hen uit om te verkennen met behulp van hun zintuiglijke waarnemingen, zoals tastzin, zicht, gehoor en geur.

  3. Natuurlijke materialen: Montessori-speelgoed wordt vaak gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout, stof, glas en metaal, om kinderen in contact te brengen met de echte wereld en hen te helpen een diepere verbinding te voelen met hun omgeving.

  4. Focus op vaardigheden: Het speelgoed richt zich op het ontwikkelen van specifieke vaardigheden, zoals fijne motoriek, oog-handcoördinatie, ordenen, tellen en categoriseren.

  5. Open einde: Montessori-speelgoed is vaak open-ended, wat betekent dat er geen vastgesteld doel is en kinderen hun eigen manier van spelen en ontdekken kunnen bedenken.

Voorbeelden van Montessori-speelgoed zijn sensorische borden, stapelbare blokken, sorteer- en telactiviteiten, kralenframes, puzzels, speelkeukens, klei, en meer.