Verzendkosten altijd €4,50 of gratis bezorging voor de gemeente Hoorn en Medemblik!
icon-close
Ronde spenen zijn niet gevaarlijk voor melktanden

Ronde spenen zijn niet gevaarlijk voor melktanden

Ronde (bibs) spenen zijn niet gevaarlijk voor melktanden

 

Studies hebben bewezen dat ronde fopspenen niet slechter zijn voor de tanden dan orthodontische fopspenen. Alle fopspenen - ongeacht de vorm van de tepel - resulteren in "fopspeentanden", maar het is belangrijk om te verduidelijken dat "fopspeentanden" niet gevaarlijk zijn. Het komt allemaal neer op hoe intensief en hoe lang je kind de fopspeen gebruikt.

 

Fopspeen gewoonten

Baby's hebben vanaf de geboorte een natuurlijke zuigreflex en het kind zal proberen deze behoefte te bevredigen met een fopspeen, de moederborst, duim of iets anders. Vanuit tandtechnisch oogpunt is het beter om een ​​fopspeen mee te geven om te voorkomen dat de baby op zijn duim zuigt.

 

"Een van de voordelen van fopspenen is om te voorkomen dat de baby op de duim gaat zuigen. Wat betreft tanden en kaken heeft de fopspeen de voorkeur. Het is erg moeilijk voor de baby om te stoppen met het gebruik van zijn of haar duim, terwijl een fopspeen kan worden weggenomen van de baby veel gemakkelijker". - Nina Falbert, tandarts.

 

Fopspeen effecten

Er zijn veel verschillende fopspenen op de markt. Twee daarvan zijn anatomische fopspenen en ronde fopspenen. De anatomische fopspeen heeft een tongzijde en een gehemeltezijde en het doel hiervan is om verkeerd uitgelijnde beten en tanden te verminderen bij gebruik van de fopspeen. De realiteit is echter dat kinderen de fopspeen draaien zoals ze willen zonder rekening te houden met het ontwerp.

Het is belangrijk om te verduidelijken dat kinderen die fopspenen gebruiken (zowel ronde als anatomische) "fopspeentanden" krijgen.

Studies hebben echter aangetoond dat er geen manier is om te concluderen dat de ronde fopspeen en orthodontische fopspeen de tanden anders beïnvloeden. Alle fopspenen - ongeacht de vorm - resulteren in "fopspeentanden", maar het is belangrijk op te merken dat "fopspeentanden" niet gevaarlijk zijn. 

Stop op tijd

Studies tonen aan dat er geen significant verband is tussen het gebruik van een fopspeen en malocclusie van de blijvende tanden - als het kind stopt met het gebruik van de fopspeen voordat de blijvende tanden doorbreken. De meeste tandheelkundige verenigingen raden aan te stoppen met het gebruik van een fopspeen voor de leeftijd van drie, om ervoor te zorgen dat de positie van de tanden wordt genormaliseerd voordat de permanente tanden verschijnen. “Het maakt eigenlijk niet uit welke fopspeen je baby gebruikt. Wanneer de aanbevelingen worden opgevolgd en het kind stopt met het gebruik van de fopspeen rond de leeftijd van drie, zullen de tanden weer normaal uitgelijnen, ongeacht de verkeerde uitlijning ervoor." - Nina Falbert, tandarts. Het is belangrijk om te onthouden dat alle kinderen anders zijn en dat het langdurig gebruik van elke fopspeen de uitlijning van de tanden beïnvloedt. Het zal afhangen van hoeveel ze het gebruiken, voor hoe lang en de intensiteit. 

Voordelen van de ronde speen

De ronde speen heeft de voorkeur van ouders over de hele wereld omdat de ronde vorm lijkt op de vorm en grootte van de tepel van de moeder. Vergeleken met de andere speen bevordert de ronde speen een vergelijkbare plaatsing van de tong en zuigtechniek bij het geven van borstvoeding, aangezien de ronde vorm de zijkanten van de tong toestaat om omhoog te komen en rond de tepel te vormen, net als tijdens het geven van borstvoeding. Veel gezondheidswerkers raden de ronde speen aan als je borstvoeding geeft of als je borstvoeding wilt geven maar problemen hebt met het niet goed aanleggen van de baby.

 

 

Studies:

1 http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.862.1200&rep=rep1&type=pdf

2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27191883/

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5968157/


Laat een reactie achter